Svenska pressklipp om pandemi-hack av olika slag

En tråd att posta ¨svenska pandemi-hacks-relaterade pressklipp etc. i. Redigera länklistan här eller gör ett inlägg i diskussionstråden

Länklista

Pandemihack

Visir

Se även diskussionen: Prototyper, design & exempel på skyddsvisir eller glasögon

Skyddskläder

Blandat

Östgöta Correspondenten (största lokaltidningen i Linköpingstrakten)

Så kan problemet med skyddsutrustning lösas

På grund av coronaviruset är skyddsutrustning för vårdpersonal en bristvara. Regionen gör nu ett försök att lösa problemet – genom att vända sig till lokala uppfinnare.

Av: Frida Glenning Ströberg

10:30 | 2020-03-18

– Ansikts- och andningsskydd är nu svåra att hitta på marknaden, konstaterar Emma Eneling, medicinteknisk ingenjör och innovationsrådgivare på Region Östergötland.

Därför har regionens enhet Test och innovation nu kontaktat bland annat medlemmarna i Makerspace i Linköping och bett om hjälp. Makerspace är en samlingsplats för innovatörer inom en rad olika områden. “Vill du försöka bromsa pandemins verkningar med öppen design?” lyder rubriken på inbjudan.

– Makerspace är ett forum där folk gillar att komma på kluriga lösningar. Vi vill gärna släppa lös de här krafterna.

Projektet har namnet Pandemi-hack och regionen efterlyser öppen design – det vill säga en design som vem som helst får använda och tillverka. Lösningen kan vara nytillverkning av utrustning eller modifiering av befintliga produkter avsedda för andra ändamål. Däremot måste lösningarna motsvara samma skyddskrav som sjukvårdens ordinarie utrustning.

– Det här är en av flera pågående aktiviteter som nu görs för att stimulera flera olika förmågor och tillverkningsmöjligheter vi har i närområdet, säger Emma Eneling.

Medlemskåren i Makerspace består av multiintresserade skapare med kunskap inom olika områden – bland annat robotik, modellering och 3D. Regionen uppmanar alla “makers” att via sina nätverk hitta lösningar och engagera fler med rätt kunskaper och färdigheter i Sverige och världen. Det primära hjälpbehovet är just nu är mun- och andningsskydd.

Sjukvården vädjar om hjälp – ideella eldsjälar rycker in

Den ideella föreningen Sundsvalls Makers har sedan i måndags börjat producera skyddsvisir till sjukvården och hemtjänsten i Västernorrland.

Med 3D-skrivare har föreningen skrivit ut flera visirhållare – och bara under första dygnet lyckades de producera 50 stycken.

Via sociala medier har de efterlyst donationer av material och tillgång till fler 3D-skrivare.

– Gensvaret har varit fantastiskt, vi har fått in overheadpapper och vi har fått ekonomisk hjälp till att köpa mer plastmaterial. Vi har även fått napp på fler 3D-skrivare, säger Sofie Pettersson, ordförande i Sundsvall Makers.

Texten klippt från utdrag under annan artikel i expressen
Originalartikel (bakom betalvägg): https://www.st.nu/artikel/sjukvarden-vadjar-om-hjalp-ideella-eldsjalar-rycker-in-vi-har-kunskapen-och-utrustningen)

Sundsvall Makers hemsida: http://sundsvallmakers.se/ och deras pandemi-relaterade facebookinlägg https://www.facebook.com/SundsvallMakers.se/posts/1635868109924591