Design & tillverkning av ventilatorer

Allmän diskussionstråd ("topic) om design och tillverkning av ventilatorer (respiratorer), CPAP m.m.

Notera: Vi har ännu inte hört vården i Sverige uttrycka behov av “hembyggda” ventilatorer. Det finns en del gamla men fortfarande fungerande modeller i sjukhusens reservförråd (att hitta tillräckligt med folk som kan genomföra resporatorvård är en större flaskhals). I nuläget vill man inte sätta in ocertifierade maskiner som man saknar vana och utbildning på och dessutom inte vet driftsäkerheten hos.

Behovsbild och avvägningar kan komma att ändras senare. Att fler kan bygga med öppen design och lära sig mer om medicinsk teknik kan också vara bra, så att diskutera och fundera är positivt.

Det finns dock andra behov som sannoikt har mer nytta av kreativ hjälp just nu. T.ex de som nämns i #pandemihack:andningsskydd och #pandemihack:skyddsvisir-glasogon.

Länksamling om ventilatorer etc,

Redigera och fyll gärna på nedan, detta inlägg är en redigerbar “wiki”. En länk på tom rad gör att en ruta med bild etc skapas.

Uppdatering 30/3: För internationella llistor över ventilatorer se Niels lämktips nedan

Projekt & exempel internationellt

Svenska exempel…?

(fyll gärna på)

Övrigt

Här är en länk till första videon i MedCram:s youtube-serie om mekansika ventilatorer som @OLi tipsade om i MakersLinks interna slack: https://www.youtube.com/watch?v=gk_Qf-JAL84

Ny video specifik för COVID-19: https://youtu.be/mnIpD1VwyMo

Går det att få “låna” från RÖ någon beg utrangerad manuell ventilator blåsa med ventil för att ev. testa någon variant av det som börjar dyka upp som länkades ovan? Jag kan se att snurra ihop metoden som syns ger onödigt stor friktion jag ser en vertikal rörelse ungefär som den används manuellt och tex i ett chassi till en I3 klon med dess vertikal, Z-skruv drifter så kanske ett test är möjligt iaf för att se om det går att klämma ihop blåsan lagom mycket och lagom fort… Om det funkar så får vi döpa om Dolly till något annat om den blir donator, prototyp.
https://gitlab.com/TrevorSmale/OSV-OpenLung (edited)

Jag har ett gäng steppers, lead screws, externa stepper drivers och annan kul hårdvara liggande som gärna får lånas om detta skulle bli aktuellt.

Finns det någon plan att använda en ventilator till flera patienter samtidigt i nödfall i Sverige? På sättet som nämns här alltså: https://tim.blog/2020/03/20/how-to-increase-ventilator-capacity
YouTube demonstration: https://youtu.be/uClq978oohY

Jag tycker den där designen ser ganska intressant ut.
(från https://gitlab.com/open-source-ventilator/OpenLung/-/tree/master/concepts%2FConcept7%2FC7A1)

Vi har några storlekar av https://en.nanotec.com/products/1899-pd2-cb-brushless-dc-motor-with-integrated-controller-nema-17 som jag tror vi kan låna ut för att testa. De går programmera för standalone operation eller styras genom CAN från dator/PLC/stm32 osv.

Vi har ett gäng skrivare att printa med också, men skulle ju behöva få tag på lite specialdelar som blåsa osv i så fall.

Ny MedCram video specifik för COVID-19: https://youtu.be/mnIpD1VwyMo
Gratis online kurs: https://www.medcram.com/courses/COVID19-ventilator-mechanical-ventilation

@OLi & @sam: Nu finns en (oanvänd) “blåsa” levererad till er i Makerspace Linköping. Den räknas som engångsmateriel och kasseras vanligen efter användning. Låter inte särskilt miljövänligt, men fördelen med detta mitt i Corona-tider är att det finns (fanns?) en hel del i lager och att de kostar under 200kr styck. Det är bra egenskaper om man skulle behöva bygga många apparater snabbt. Själva munstycket/andningsmasken går att lossa, det mesta av andra bitar är limmade. “plastpåsen” är en syrgas-reservoar utifall man kopplar på syre genom slangen (i annat fall använder den vanlig luft).

Värt att notera: I Region Östergötlands nuvarande pandemi-planering räknar man inte med att behöva “hembyggda” ventilatorer, men det skulle kanske kunna ingå i en framtida “[omfallsplanering](https://mpowerment.se/omfallsplanering -om-x-hander-vad-gor-vi-da/)” utifall någon forskat fram möjligheterna. Om ni sprider lösningar/ritningar internationellt så kan de ju dessutom göra nytta någon annanstans.

1 Like

Prusa verkar ha filer för en liknande lösning, länk här: https://www.prusaprinters.org/prints/25808-3d-printed-circuit-splitter-and-flow-restriction-d?fbclid=IwAR2HH11g_9b6p54Hxj6QRZ9HTuzeyMhKsqbKA_G3pX4RYehFM916v4xepuI

1 Like

Undrar om der är intressant för något sjukhus att ta emot sånna splitters för säkerhets skull. Videon jag länkade fick det att låta som att det redan finns delar man kan använda för att göra en sån lösning på sjukhusen.

Här är en länk hur de försöker använda snorkelmask och syrgastub som ventilator

Jag har också hört av läkare att dessa är strategin som sjukhus tänker följa. Hoppas höra offentligt.

Denna ser ut bra. Jag har hört att sjukhus här tänker använda mycket lättare PPE – maskar och förkläder t. ex. Ingen aning om varför vi inte använder koreansk stil heltäckande kläder och andningsutrustning.

Oj! motorn hörs ut perfekt! ska behövas en växellåda också men säkert kan hittas någonstans. Kan jag låna?

Denna design kan funka, annars kanske MIT E-VENT.

@sam Splitters har diskuteras som reservplan. Tillverkning hos t.ex. WeMatter kan vara intressant (deras 3D-prints tål värmen i vanlig autoklav). En fråga som kom upp är hur man utformar dem så att man vet att flödet i de två grenarna blir likadant så att båda patienterna får tillräckligt med ventilering.

Vår utbildnings-avdelning Clinicum har avancerade övningsdockor för HLR med realistiskt motstånd och inbyggda luftflödesmätare, så vi kan koppla upp tester.

1 Like

SVT/Nyheter 1205 200330
1 tim
12.05
Brittiska forskare har gjort om ett andningshjälpmedel som vanligen används av patienter med sömnapné för att behandla patienter som får andningssvårigheter på grund av coronaviruset. Det kommer leda till att färre personer behöver läggas in på en intensivvårdsavdelning, rapporterar CNN.

Vi har växellådor till dem också :slight_smile:
Är du i Linköping eller någon annan del av landet?

Denna kanske är en bra variant att testa: https://www.prismahealth.org/VESper/
Godkänd av FDA i USA.

Lång lista som samlar och utvärderar olika respirator project.
https://docs.google.com/spreadsheets/u/1/d/e/2PACX-1vTYAfldxoIiO46VAWH1NlhrwFBn9mguqS2bh1spnLEu4AVVN1cj1vaEm6vOp5Z6UnaAbUwd8dslCXdM/pubhtml

En av dom i listan är denna, som i sin tur har också samlat länkar & bilder av andra ideer:

Sen finns det olika projekt inom https://www.helpfulengineering.org/ som försöker ta fram respiratorer.

1 Like

Oj! en växellåda skulle gå jättebra!

Jag bor i Uppsala. Jag betalar frakten både vägar. Bara ange swish (samuel.flores at scilifelab.se). Om du tror att det är bättre, kan jag se om en av mina kollegor från Linköpings Universitet kan ta den till mitt kontor i SciLifeLab Solna. Men dom kanske har minskat sina resor nu.

Vet du vilken motor controller board och encoder skulle gå bra till den?

Jag har tittat på många design nu. Leitat 1 ser ut bra också men inga planer. Den MIT E-Vent är inte en plan, den är en projekt – men minst har de varit publicerad och ritningar finns. Om din motor ger 15 Nm so skulle den gå jättebra.

Hoppas vi kan bygga upp ett bra samarbete mellan makers i Sverige!

Sam