Aktuella behov och önskemål från vård, omsorg m.fl

Aktuella behov och önskemål från vård, omsorg m.fl. avseende visir, andningsskydd, skydsskläder och annat som relaterar till Pandemihacket. Även vissa frivilligorganisationers t.ex. lokala initiativ och Makerspaces finns listade, t.ex. som söker material och maskiner för att kunna tillverka saker till vård och omsorg.

Uppdatering 2020-04-05: Många äldreboenden etc med behov av skyddsutrustning verkar inte hitta själva till några listor eller organisationer på nätet, vissa vill inte heller stå listade öppet med namn. Så om du inte hittar lokal organisation eller ställen med behov i listan nedan, sök då upp boenden själv och fråga. Många blir glada för hjälp.

Regionindelad lista över kända behov samt lokala forum/sidor som för användare och tillverkare samman

Notera även rikstäckande initiativ längre ner på sidan

(Regionlista från https://skr.se/tjanster/kommunerochregioner/regionerlista.1247.html)

Nationella initiativ och listor

Nationella vårdgivare/koncerner

Leta gärna info om COVID-19-behpv iinom fler vårdföretag, tex via wikipedias lista och redigera/komplettera nedan

 • Attendo
  • Attendos VD säger i en intervju med SVT att man egentligen vill att all personal ska kunna bära skyddsutrustning och önskar ändrade. “Man ser ett behov av tio miljoner skyddskit i veckan för att undvika smittspridning inom den svenska äldreomsorgen, och vill se nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.”
  • Stockholm Makerspace skeppar 3D-printade visir till Attendos huvdkontor [källa]
  • Attendos Corona-FAQ säger 4/4: “I dagsläget har vi tillgång till den skyddsutrustning som krävs […] i enlighet med de smittskyddsrutiner som myndigheterna föreskriver. Vi arbetar intensivt tillsammans med våra leverantörer för att säkra tillgången på skyddsutrustning för kommande period.”
  • Sökfunktion som listar boenden i olika regioner och städer finns på https://www.attendo.se/ där kontaktvägar för respektive boende finns.
  • Attendo söker personal och vikarier https://www.attendo.se/attendos-arbete-mot-coronavirus/faq-coronavirus/

Region Dalarna har nu en mejladress för företag som vill och kan erbjuda skyddsmateriel: corona.materiel@regiondalarna.se
Det är viktigt att så noggrant som möjligt beskriva vilken typ av materiel samt antal. Region Dalarna kontaktar de företag som bedöms som aktuella. Exempel på materiel som Region Dalarna kan komma att ha behov av är: engångshandskar, handdesinfektion, engångsförkläden, ytdesinfektion med Tensid, visir och andningsskydd FFP2, FFP2R, FFP3.

Källa: http://www.mynewsdesk.com/se/regiondalarna/pressreleases/laegesrapport-covid-19-i-dalarna-20-mars-2984002

Linköping 2020-03-23 (nu inaktuellt, se senare inlägg nedan för mer info)

Hej,

Ni som har möjlighet/intresse att lämna era visirhållare till oss på Test och Innovation, Region Östergötland, är välkomna imorgon 24/3 kl.7-17. Vi finns på Universitetssjukhuset (US) Linköping, ingång 48, plan 14. Är vi inte här finns det en låda utanför dörren att lägga i.

Övriga dagar denna vecka är vi här kontorstid i alla fall.

Tänk på att ni själva ska känna Er friska för att vistas på sjukhuset i dessa Coronatider.

Har ni frågor kring lämnandet når ni på erik.ekblad (a) regionostergotland.se eller 072 - 454 30 86. Skicka ett sms!

Tack för hjälpen!

Skåne 2020-03-25:
Region Skåne tar gärna emot vissa sorters 3D-printade visirhållare. Se…


…för vidare instruktioner.

Hur är statusen i Östergötland just nu? Finns ett behov i dagsläget?

1 Like

Hej!

Jag arbetar på en vårdcentral i Ludvika som tillhör Region Dalarna. Vi har snart slut på både andningsmasker och visir. Har ni möjlighet att skicka oss visir vore vi väldigt tacksamma. Vi har hört oss för bland våra leverantörer, och det finns inga att beställa i närtid. Det är långt till sjukhuset i Falun och vi träffar dagligen patienter med luftvägssymtom. Vi är tacksamma oavsett antal, något är bättre än inget. Ursäkta besväret. Tack för att ni hjälper till!

Vår adress är:
Engelbrektsgatan 20, 77130, Ludvika

Ursäkta om jag lagt in inlägget i fel tråd.

Med vänlig hälsning.
Anders, ST-läkare på Vårdcentral Engelbrekt, Ludvika

Du har lagt inlägget helt rätt. Vi försöker få makers i Dalarna att höra av sig om visir.

Angående andningskydd kan det vara smart att börja spara begagnade i personliga påsar om ni kan göra det på smittsäkert sätt, då kan ni ev. börja återsterilsera om ni inte får nya leveranser se Åter-sterilisering och återanvändning av andningsskydd

Kan kanske även vara värt att höra av sig till Högskolan dalarna.
Testa till exempel Roger Johansson https://www.du.se/sv/om-oss/personlig-presentation/?userId=1998838840

@Anders fick ni någon hjälp? (Tror att @fredrik försökte mobilisera dala-makers via olika kanaler.)

Tack för att du frågar! Robert_Wematter skrev imorse att han har möjlighet att skicka oss några visir, men jag har ännu inte fått det bekräftat.

Läget 2020-03-27 (nu inaktuellt, se senare inlägg nedan för mer info)
Detta behov av printade visirhållare kvarstår, likaså leveranspunkten, vi har fått en del kommersiella leveranser av andra visirtyper (t.ex. från Inplastor), men de 3D-printade är väldigt behändiga att ha med sig i kuvert i väskan för t.ex. hemsjukvårdspersonal som inte vet vad som dyker upp.

@Anders,

I egenskap av Dalmas i förskingringen bidrar jag gärna på vad sätt jag kan.

Jag har ett 20-tal visirhållare klara, kan skicka dem i morgon bitti. Printade enligt gängse praxis vad gäller handskar, ren miljö, frisk 3D-skrivar-operatör etc.
Oklart om jag har OH-film också, ska kolla. Ev är det den sorten som är lite grumlig tills dess man kört den genom laserskrivaren, men det är minimalt i så fall. Skickar med den om jag bedömer den som användbar.

Säg till om ni behöver grejerna - om inte så går de för distribution här i Stockholmstrakten.

Hej igen! Ja, det skulle vi verkligen uppskatta. Vi tar tacksamt emot visiren. I nuläget sparar vi och rengör det fåtal visir vi har kvar, men de lär falla isär snart. Tack så mycket!

Postar dem idag i madrasserat kuvert (eller två eller tre - jag prioriterar att de kommer fram, snarare än lågt porto)
Kämpa på - ni är bäst.

Resten av oss stöttar på vad sätt vi kan.

Behov i Region Östergötland 2020-03-31:
Förutom att det fortfarande är brist på FFP3-klassade andningsskydd (som vi gärna köper om det går) så är det brist på långärmade engångs-skyddsförkläden. Det ska komma nya förkläden (från Kina) på fredag om allt klaffar, men om någon har tips på hur vi i väntan på det snabbt i regionen antingen kan skära till och sedan svetsa/tejpa något liknande de vanliga eller hur vi kan göra det lätt att (t.ex. på en klinik/vårdcenetral) tillverka “tub”-varianten så får ni gärna svara i tråden Skyddskläder, förkläden etc. Design, mönster, tillverkningsmetoder m.m

Angående tub-varianten av ärmar: Känner ni till företag (gärna i Linköpingstrakten) som förpackar saker i påsar de tillverkar själva från rullar med polyetentub? Vi skulle behöva 4-6 meter tub av lite olika diametrar och kvaliteter för att testa. Eller bor ni någon annanstans i närheten av ett sådant företag och vill testa själva och berätta så gör gärna det.

Angående “vanliga” varianten: Om det inte går att hitta digitalt mönster på nätet så får någon med CAD-talang gärna titta på bilderna, mäta och cadda ett mönster för laser/vattenskärning.

Region Östergötland har nu tillräckligt buffertlager av 3D-printade visirhållare och leveranser av lokalt fabrikstillverkade visir har börjat komma in (och kan beställas vanliga vägar via centraldepån). Vi är djupt tacksamma för engagemang, tid och material. Vi rekommederar att de som vill printa mer visir kollar med t.ex. äldreomsorg, kommunala och privata särsklilda boenden och liknande verksamheter. Hjälp gärna till att uppdatera listan ovan med behov på när ni får reda på behov. Vi försöker även få kontakt med rätt folk i Linköpings Kommun och ihos Länsstyrelsen (som stöttar kommuner m.fl.).

Hej! Länken till oss i Göteborg är fel (dubbel). Men vi köpte domännamn så ni får gärna uppdatera den.
http://visoraidgoteborg.se/

1 Like

Håkan i Skaraborg samordnar där om något behövs. hakan [at] skarstad.net

EDIT: Fagersta Kommun är i behov

1 Like

Samordning i Borås athanassios.fantelas [at] boras.se

Järfälla - https://e-tjanster.jarfalla.se/oversikt/overview/417

Stockholm - https://www.technicalworkforce.se/ - covid19 [at] technicalworkforce.se

1 Like