Aerosol-box, prototyper, design och exempel

En genomskinlig stor låda som minskar stänk och aerosol-spriding vid kliniskt arbete med inubation, slem-sugning etc


Bild från https://www.aerosolblock.org/

2020-04-06 byggde en grupp frivilliga i Makerspace Linköping på några timmar två aerosolboxar (se förklaring ovan) som levererades akut till COVID-delen av NIVA i Region Östergötland på kvällen. Desssa prototyper utvärderas nu i vården och feedback samlas för att ge förändringsförslag till Lokal industri (Inplastor i Motala) som sannolikt börjar tillverka fler under dagen (7/4). Detta var en snabb-byggd variant av box, bättre varianter får ni gärna tipsa om i denna diskussionstråd eller redigera in i inlägget ovan.

Orsaken till brådskan var att leveranser av “slutna” sugsystem (som används i respiratorvård) inte kom och att de är svåra att lyckas köpa i dagsläget. Alternativa lösningar på slutna sugsystem tas nu fram och boxarna kan användas under tiden som ett sätt att minska mängden stänk och aerosoler som sprids när man nu behöver använda “öppna” sugsystem i väntan på nya slutna alternativ.

Uppdatering: Det visade sig senare att det mest akuta kunde lösas genom lån/omfördelining av slutna sugsystem från annat håll. Boxarna kommer ingå i ett planerat test av olika varianter av boxar och boxmodifikationer.

Ritningen ovan är optimerad för att maximalt utnyttja plastskivan nedan. Plastskivan är av polykarbonat som ska tåla rengöring med sprit bättre än vad plexiglas gör. Skivan nedan är från Arlaplast i Borensberg.


När man ska få till ett resultat fort så funkade detta genomskinliga epoxi (Bostik RAPID inköpt på Bauhaus) bra. Det gick åt drygt en halv förpackning per aerosolbox, så två tuber bär räcka till tre boxar. Har man längre tid på sig för härdning och väl ventilerat så kan @OLi’s länktips ge snygare resultat: https://www.cutplasticsheeting.co.uk/blog/uncategorized/how-to-glue-polycarbonate/
Från tomt bord och nylevererat material ca kl 18 till leverans av första box framme på NIVA ca kl 21 och leverans av andra box (justerad design med bredare arm-hål) framme ca kl 22:30.

Stort tack till hjältarna i Linköping Makerspace: Claudia, Markus Eklund, Mattias Samuelsson, Henrik Larsson och Carl Dickfeldt.

Vänliga hälsningar,
Erik Sundvall, Region Östergötland Test och Innovation
(samt sekreterare i Makerspace Linköpings styrelse)

2 Likes

Ett alternativ till plexihuv är att använd sig av en rörställning (flergångs) som täcks av ett plastkapell (engångs). Se bifogad ritning.

Aerosoltält Covid-19.pdf (956.8 KB)

Extubationstält.docx (2.6 MB)

Kapell/plastpåse:

1 Like